Vásárlói értékelés

Minap kaptuk egyik nagyon kedves vásárlónktól az alábbi értékelést, amit ezúton is nagyon köszönünk! Kívánjuk, hogy a traktor hosszú éveken át legyen megbízható partnere a szőlőművelésben!

17 éves kínai kistraktorunk helyett kerestünk új munkaeszközt somlói szőlő műveléséhez. Fontos kritérium volt a kis méret, szűk forduló sugár, nagy teljesítmény, könnyű kezelhetőség, jó ár-érték arány. 9 különböző típust hasonlítottunk össze, és hosszú vívódás után a Kubota 1241-re esett a választás, mely kitűnő döntésnek bizonyult.

990 mm-es szélessége miatt a legszűkebb sorba is befér, a szinte derékszögbe elforduló kerekei miatt nagyon kicsi a forduló sugár, ha az egyik oldali fékre rálépek, szinte egyhelyben megpördül, így a munkavégzés ideje lecsökkent, nem kell külön "gépészkedni".
Minden sebességi fokozatban gond nélkül indul, nincs olyan munkagép, aminél egy pillanatra is erőlködne. A kezelő szervek elhelyzése káprázatos. Percek alatt megszokható, minden kéznél van, semmi felesleges sallang, egy tíz éves gyerek is képes használni. Nem kell lehajolni, láb mellé vagy középre nyúlni, nagyon kényelmes. A kuplung lenyomásakor is működik a hidraulika, így nem kell a kihajtást kikapcsolni, ha meg akarom emelni a munkaeszközt. Az emelés sebessége változtatható, így menet közben is precízen beállítható pontosan a munkaeszköz magassága, ami permetezéskor igencsak hasznos. A féket szokni kell, mert pokolian fog.
Ha le akarok szállni a traktorról, bal lábbal le kell nyomni a "kéziféket", különben biztonsági okból megáll a traktor ha felállok az ülésből. A fék kioldása zseniálisan van megoldva, bal kézzel egy kis kart kell felhúzni.
Keskenysége miatt féltem, hogy borulékony lesz, de annyira alacsonyan van a súlypontja, hogy a rizikós helyeken sem volt semmilyen probléma. 
A gázpedál nagyon érzékeny, azonnal harap, le is szoktam róla, de a kézi gázzal precízen állítható a fordulatszám.


Kicsit zavaró volt, hogy a behajló szőlő vesszők állandóan csapkodták a fejemet, de egy kötéllel összekötöttem a bukókeretet az irányjelző konzoljával, ami azóta gyönyörően tereli az ágakat, ráadásul erre fel tudtam fűzni egy ponyvát, így a nap sem süt rám munka közben. 
A pohártartó teljesen felesleges rajta, nem elég mély, viszont bele lehet rakni a biztonsági öv csatját. Hiányzik a traktorról egy gyári szerszámos láda, de az ülésre raktam egy hátizsákot amiben elférnek a villáskulcsok, ha valamelyik munkagép széthullana menet közben. 
A sebességváltó kiosztása jó, 3x3 fokozatban megtalálható bármilyen kívánt sebesség, bár a közúti 3-as kicsit rövidre sikerült, így egy kicsit lassú, ha egyik területről a másikra kell menni. Ezt kompenzálja viszont az egyénre szabható ülés komfortja, olyan finoman rugózik, hogy a nap végén sem érzem úgy, mintha valaki lerúgta volna a vesémet, úgy érezni, mintha csak a traktor mozogna alattam fel-le. Előre-hátra, fel-le és testsúlyra is állítható, kényelmes. Az egysíkú gumírozott padló is sokat tompít a rezgéseken, illetve megkönnyíti a fel- és leszállást. A kormány egy ujjal tekerhető a szervó miatt, de gurultam már álló motorral is, és akkor sem jelentet megerőltetést a kormányzás.
A hangja olyan, mint egy régi diesel Ford Sierrának, megnyugtatóan kerreg.
Hatalmas üzemanyagtartálya van, ráadásul alig fogyaszt, ezért nem kell aggódni, hogy munka közben le kell állni tankolni.
A két hatalmas tükör jó helyen van, nem akad bele semmibe, így nem kell tolatáskor kitekerni a derekam. 
Ami a választásnál a legjobban befolyásolt, hogy az összes traktor szerelő ismerősömet megkérdeztem, mit tudnak a Kubotáról, és azt válaszoltak, hogy tulajdonképpen semmit. Csak olajat cserélnek, mást még nem szereltek rajtuk. Talán ezért is van, hogy mezőgazdaságban dolgozó (tehát nem kommunális használatban lévők, amik kapják télen a jégmentesítő sót dögivel) használt, de még csak pár éves traktort egyszerűen nem lehet kapni. Nem cserélik le, mert egyrészt minek, másrészt mire.
Amikor megkaptam a számlát, akkor volt egy kis gyomorgörcsöm, mert olcsónak nem mondanám, de akkora a használati értéke a "Töfikének", hogy amióta megvan, örömmel megyek dolgozni, ami viszont megfizethetetlen.
Amiket használok hozzá:
- permetező
- kultivátor
- tárcsa
- venyigezúzó
- rotációs kapa
- függesztett trepni (cipekedéshez)
- mulcsozó.
Most sem vennék más gépet, nagyon szeretem. Kár, hogy nem főz kávét.
A végére csak egy megjegyzés. A forgalmazó cégek képviselőit az őrületbe kergettem folyamatos kérdéseimmel, szinte már súroltam a kukacoskodó paraszt kategóriáját. Voltak, akik csak hosszas noszogatásra válaszoltak, olyan is előfordult, hogy feladták, de ennek a cégnek a képviselője készségesen, minden alkalommal szinte azonnal szívvel-lélekkel válaszolt, hétvégén megnézte a gépen azt, amire kíváncsi voltam annak ellenére, hogy nem ezen a kistraktoron lesz meg az év végi prémiuma, az egészen biztos. 

Reider László

Szabóvári Pince

Somló